Friday 19 October 2012

cara penyediaan dan cara pengambilan

CARA PENYEDIAAN
1. Basuh kolagen mentah,ramas seperti membasuh beras 5-6 kali
2.Rendam kolagen mentah yang telah dibasuh semalaman
3.Buang air rendaman tadi dan basuh sekali lagi 5-6 kali,toskan
4.Campur dengan 2.5 liter air kosong ke dalam periuk untuk direbus
5.Selepas mendidih biarkan ia sejuk sebelum diletakkan ke dalam bekas dan disimpan ke dalam peti sejuk (stok untuk 4 minggu), simpan segumpal kolagen mentah yang telah direbus tadi (seperti agar2) dalam bekas bertutup ke dalam peti sejuk untuk dijadikan masker atau di campurkan kedalam air yang hendak diminum
CARA PENGAMBILAN
UNTUK MASKER


1.Cuci muka 2-3 kali supaya pori2 di muka terbuka luas
2.Sapu rata gumpalan kolagen tadi di muka (sangat bagus dibuat setiap hari)
3.biarkan lebih kurang 15 minit atau boleh juga dibiarkan semalaman sebelum dicuci
Jika masak kolagen tanpa mencampurkan gula batu atau ginseng,boleh juga dijadikan masker
UNTUK MINUMAN
Ambil 3 sudu besar air rebusan kolagen dari peti sejuk dan masukkan ke dalam air minuman seperti sunquick atau air buah.
Pengambilan yang berkesan ialah semasa perut kosong atau pada waktu pagi sebelum sarapan dan sebelum masuk tidur
PERHATIAN Jika boleh elakkan minum kopi,nescafe minuman yang tinggi kandungan kefien sebab semua itu boleh menyerap dan membuang vitamin C,kolagen dan gluthathione (agen pencerah) dalam badan kita.
TIPS Jangan minum kopi, nescafe, teh, berkarbonat atau minuman yang tinggi kandungan kafein Selepas mengambil kolagen sekurang-kurangnya 3 jam Ambil bersama vitamin C untuk kesan yang maksimum dan cepat Banyakkan minum air kosong 2.5 - 3 liter sehari bagi melancarkan pembuangan toksin dan memaksimakan penyerapan kolagen oleh badan.

No comments:

Post a Comment