Tuesday 27 November 2012

Cara penyediaan hidangan sup, tumisan sayur-sayuran dan jus dari rumpai laut.

CARA PENYEDIAAN

1. Bersihkan rumpai laut dari kotoran dan sisa-sisa kotoran.
2. Rendam dalam air, tukar air setiap jam, sehingga rumpai laut tersebut kembang dan lembut.
3. Tapiskan rumpai laut dari air dan keringkan (untuk mengekalkan kesegaran simpan di dalam peti sejuk).

HIDANGAN

1. SUP -
sediakan rumpai laut yang telah dibersihkan, didihkan dengan air, tambahkan gula batu, kurma merah, halia atau ginseng.

2. MASAKAN SAYUR-SAYURAN -
Sediakan rumpai laut yang telah dibersihkan , campurkan dalam apa jua masakan sayur-sayuran kesukaan.

3. JUS / PENCUCI MULUT -
Sediakan rumpai laut yang telah dibersihkan, dikisar dan campurkan dalam apa jua jenis perisa jus kesukaan (penyediaan boleh dipelbagaikan mengikut kesukaan).

No comments:

Post a Comment