Kuasa penyembuhan Rumpai Laut Malaysia
Prof Dr Suhaila Mohamed berkelulusan Utama Double,B. Sc (Kepujian) dalam Fisiologi dan Sains Makanan (Universiti Leeds, UK) dan kemudian menerima Ph.D beliau di Biophysical Kimia Makanan (University of Leeds, UK) pada usia 26 tahun. Prof Dr Suhaila Mohamed mengkhusus dalam Makanan Berfungsi sebagai perubatan sampingan dan alternatif untuk kardiovaskular kesihatan, kanser dan penyakit berkaitan makanan. Ia memerlukan pendekatan multidisiplin yang melibatkan kimia, fisiologi, sains makanan dan pemakanan. Beliau menerima banyak anugerah negara dan anugerah penyelidikan antarabangsa dan produk termasuk Anugerah Inovasi Negara, Anugerah Kebangsaan Paten, Malaysia Toray Science Foundation Anugerah dan Penghormatan untuk Wanita Anugerah untuk Sains dan Teknologi saintifik utama
penemuan -
(i) Natrium berkhasiat Rendah Hi Kalsium garam
Pengganti / perasa / penambah perisa untuk individu yang terdedah kepada
tekanan darah tinggi dan masalah buah pinggang, dengan sifat-sifat anti-kanser
(ii) pertama di dunia sawit ekstrak produk daun mampu meningkatkan
fungsi kognitif mental dan kesihatan kardiovaskular serta
sebagai mencegah kanser
(iii) pertama anti-minyak penjerapan dan
tambahan antioksida yang boleh mengurangkan penyerapan minyak di
makanan goreng sebanyak setinggi 85% untuk dimasukkan ke dalam minyak menggoreng
(iv) komposisi yang mampu meningkatkan luka
penyembuhan, membaiki tisu / organ dan membantu menguruskan diabetes,
hipertensi, hypercholesterol, lain-lain penyakit kardiovaskular
dan kanser, terutamanya berguna untuk pesakit dengan dikompromi
penyembuhan proses seperti pesakit kencing manis
No comments:
Post a Comment